Знаете ли, че Средно-атлантическият подводен хребет е най-дългата планинска верига на

...
Знаете ли, че Средно-атлантическият подводен хребет е най-дългата планинска верига на
Коментари Харесай

Най-дългата планинска верига се намира в океана: 10 невероятни факти за океаните

Знаете ли, че Средно-атлантическият подводен било е най-дългата планинска верига на Земята? Неговата дължина е над 50 000 километра, което значи, че заема площта от Арктическия океан през Атлантическия, преминавайки около Африка, Азия и Австралия, и доближава до източния бряг на северна Америка. 90% от хребета се намира под вода.

Ето още няколко забавни обстоятелството за международните океани.

Тихият океан покрива към 30 % от повърхността на планетата, Атлантическият - 21 %, а Индийският - 14 %.

Атлантическият океан пораства. Благодарение на вулканичната интензивност на Средно-атлантическия подводен било, която основава нов морски етаж, Атлантическият океан пораства с 5 сантиметра на година.

Средната дълбочина на океаните е към 4 километра.

Изучили сме само 5% от океаните. Въпреки че знаем, че 94% от живота на Земята е в океаните, ние не знаем съвсем нищо за тях. Имаме по-подробни карти на Марс, в сравнение с океаните ни.

Ако всичката вода от океаните бъде разпределена поравно сред хората, на всеки 30 души ще се пада по една кубична миля (4.16818183 х 10 на дванадесета степен литра).

Съществува " пътека " от отпадъци в океана. През 1997 е открита " пътека " от боклуци в Тихия океан. Гъстата " чорба ", съдържаща необикновено количество пластмаса е главната опасност за морския живот.

Океаните покриват 71 % от земната повърхнина.

Можете да видите Големия бариерен риф от Космоса. Той се среща се на брега на Австралия и е най-голямата жива конструкция в света. Оказва се, че може да бъде забелязан от Космоса. С дължина от 2300 километра, той е дом повече от 2000 типа риби, 4000 типа мекотели и 400 типа корали.

В Тихия океан има към 25 000 острова.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР